The Stratakis Lab

The Stratakis Lab

Ultrafast Laser Micro and Nano Processing Laboratory

ΕΟΦ

Εναλλακτικά Ευφυή Επιθέματα Ελεγχόμενης Οφθαλμικής Φαρμακοκινητικής (ΕΟΦ) 2018 – 2021

Σύντομη Περιγραφή:

Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι το 2010 παγκοσμίως 60,5 εκατομμύρια άτομα είχαν κάποια μορφή γλαυκώματος και ο αριθμός αυτός θα φθάσει τα 79,6 εκατομμύρια έως το 2020. Με την κατάλληλη θεραπεία η εξέλιξη του γλαυκώματος μπορεί να σταματήσει. Η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης συνδέεται με μεγάλες μειώσεις του κινδύνου εξέλιξης της νόσου. Το πάχος και οι μηχανικές ιδιότητες του κερατοειδούς αποτελούν τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τις μετρήσεις.

Στις μέρες μας, η πλειοψηφία των ατόμων με γλαύκωμα θα πρέπει να χρησιμοποιεί φαρμακευτικές οφθαλμικές σταγόνες (κολλύρια) για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει από τη συνεχή χρήση τους είναι ότι πολλοί ασθενείς δεν συμμορφώνονται στη θεραπεία τους. Στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του παραπάνω φαινομένου, αναπτύχθηκαν διάφορα συστήματα χορήγησης φαρμάκου, που περιόρισαν το πρόβλημα, αλλά δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν σημαντικούς περιορισμούς, όπως τη μεταφορά υδρόφοβων φαρμάκων, και το υψηλό τους κόστος.

Επομένως, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία νέων συστημάτων τα οποία θα έχουν τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

i) εύκαμπτα και σταθερά συστήματα για την κατάλληλη τοποθέτηση τους στη περιοχή του κερατοειδούςανάλογα με το πάχος και μέγεθός του;

ii) ιδανικές ιδιότητες (οπτικές, επιφανειακές, μηχανικές και βιολογικές) του συστήματος για ελεγχόμενη χορήγηση φαρμάκων στη περιοχή που έγκειται το πρόβλημα;

iii) ικανούς αισθητήρες/συστήματα μέτρησης ενδοφθάλμιας πίεσης που θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κερατοειδούς και σύμφωνα με τις διαστολές-συστολές του οφθαλμού κατά την χορήγηση του φαρμάκου θα καταγράφουν την ενδοφθάλμια πίεση σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η σύμπραξη της εταιρείας Εμμετρωπία με τους δυο ερευνητικούς φορείς ΙΤΕ και ΤΕΙΚ είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος “Eναλλακτικό Ευφυές Επίθεμα Ελεγχόμενης Οφθαλμικής Φαρμακοκινητικής – ΕΟΦ” για τη βελτίωση της αποτελεσματικής θεραπείας του γλαυκώματος.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τίτλος Προγράμματος: Εναλλακτικά Ευφυή Επιθέματα Ελεγχόμενης Οφθαλμικής Φαρμακοκινητικής

Ακρωνύμιο: ΕΟΦ

Κωδικός Έργου Τ1ΕΔΚ-02024

Εναρξη Έργου/Start Date: 04.06.2018            

Τέλος Έργου /End Date: 03.06.2021

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Εμμανουήλ Στρατάκης, ΙΗΔΛ, ΙΤΕ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ: EMMETΡΩΠΙΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗ ΕΚΕΦΥ, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, ΚΡΗΤΗ

Πηγή Χρηματοδότησης: Το ΕΟΦ υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1ΕΔΚ-02024)»

Συνολικός Προυπολογισμός του Εργου ανέρχεται στα 980.377,40 €

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ:

 

Back